top of page
  • Skribentens bildEmma Wretman

5 grundläggande sätt att analysera digitala marknadsföringskampanjer

Introduktion

Digital marknadsföring har blivit en viktig del av verksamheten. Det tillåter företag att nå en bredare publik och förbättra sin ROI. Det räcker dock inte att bara skapa och lansera en digital marknadsföringskampanj. För att säkerställa dess framgång är det nödvändigt att analysera dess prestanda.


I det här inlägget kommer vi att diskutera fem sätt att analysera digitala marknadsföringskampanjer.


[ ] Spåra webbplatstrafik (antal besökare, avvisningsfrekvens, genomsnittlig sessionslängd)

[ ] Övervaka engagemang i sociala medier (antal följare, engagemangsgrad, räckvidd)

[ ] Mät ROI (med enkel ROI-formel, beräkning för kundlivstidsvärde, beräkning för återbetalningsperiod)

[ ] Analysera e-postkampanjer (öppningsfrekvens, klickfrekvens, konverteringsfrekvens)

[ ] Använd A/B-testning (testa ämnesrad, CTA, design)


Spåra din webbplatstrafik

Det första steget för att analysera framgången för din digitala marknadsföringskampanj är att spåra din webbplatstrafik. Google Analytics är ett gratis verktyg som låter dig övervaka din webbplatstrafik. Det ger värdefulla insikter som antalet besökare, deras plats och vilka sidor de besökte. Genom att övervaka din webbplatstrafik kan du identifiera vilka kanaler som leder mest trafik till din webbplats och anpassa din kampanj därefter.


Det finns några mätvärden att fokusera på när det gäller analys av webbplatstrafik. Den första är antalet besökare. Detta mått anger hur många personer som besöker din webbplats. Den andra är avvisningsfrekvensen, som visar andelen besökare som lämnar din webbplats efter att ha besökt endast en sida. Den tredje är den genomsnittliga sessionslängden, som visar hur länge besökare stannar på din webbplats.


Övervaka engagemang i sociala medier

Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för digital marknadsföring. Det tillåter företag att få kontakt med sin publik och engagera sig med dem. Genom att övervaka engagemang i sociala medier kan du identifiera vilka inlägg som genererar mest engagemang och anpassa din kampanj därefter. Verktyg som Hootsuite och Sprout Social låter dig övervaka engagemang i sociala medier och spåra dina mätvärden för sociala medier.


Det finns flera mätvärden för sociala medier du bör spåra. Den första är antalet följare, vilket anger hur många som är intresserade av ditt varumärke. Den andra är engagemangsgraden, som visar hur många människor som interagerar med ditt innehåll. Den tredje är räckvidden, som visar hur många som ser ditt innehåll.


Mät din ROI

Att mäta din avkastning på investeringen (ROI) är viktigt för att avgöra framgången för din digitala marknadsföringskampanj. Det låter dig identifiera vilka kanaler som genererar mest intäkter och anpassa din kampanj därefter. För att mäta din ROI måste du spåra kostnaden för din kampanj och de intäkter som genereras från den. Google Analytics och andra verktyg som Hubspot och Marketo låter dig spåra din ROI.


Det finns flera sätt att beräkna ROI. Den första är den enkla ROI-formeln, som är (Intäkt - Kostnad) / Kostnad. Den andra är formeln för kundlivstidsvärde (CLV), som tar hänsyn till en kunds långsiktiga värde. Den tredje är formeln för återbetalningsperioden, som visar hur lång tid det tar att få tillbaka kostnaden för din kampanj.


Analysera dina e-postkampanjer

E-postmarknadsföring är ett kraftfullt verktyg för digital marknadsföring. Det tillåter företag att få kontakt med sin publik och marknadsföra sina produkter och tjänster. Genom att analysera dina e-postkampanjer kan du identifiera vilka e-postmeddelanden som genererar flest öppningar och klick och justera din kampanj därefter. Verktyg som Mailchimp och Constant Contact låter dig övervaka dina e-postkampanjer och spåra dina e-poststatistik.


Det finns flera e-postmarknadsföringsmått du bör spåra. Den första är öppningshastigheten, som visar hur många personer som öppnat din e-post. Den andra är klickfrekvensen, som visar hur många som klickade på en länk i ditt e-postmeddelande. Den tredje är omvandlingsfrekvensen, som visar hur många personer som vidtog en önskad åtgärd efter att ha klickat på en länk i ditt e-postmeddelande.


Använd A/B-testning

A/B-testning är ett kraftfullt verktyg för digital marknadsföring. Det låter dig testa olika versioner av din kampanj och identifiera vilken som ger bäst resultat. Genom att använda A/B-tester kan du identifiera vilka delar av din kampanj som genererar mest engagemang och justera din kampanj därefter. Verktyg som Optimizely och Visual Website Optimizer låter dig utföra A/B-tester.


Det finns flera element du kan testa med A/B-testning. Den första är ämnesraden i ditt e-postmeddelande. Den andra är uppmaningen (CTA) i din e-post eller på din webbplats. Den tredje är designen av din webbplats eller målsida.


Slutsats

Att analysera din digitala marknadsföringskampanj är avgörande för att avgöra dess framgång. Genom att spåra din webbplatstrafik, övervaka engagemang i sociala medier, mäta din ROI, analysera dina e-postkampanjer och använda A/B-tester kan du identifiera vilka kanaler som genererar mest engagemang och anpassa din kampanj därefter. Kom ihåg att alltid spåra dina mätvärden och justera din kampanj därefter för att säkerställa dess framgång.


Sammanfattningsvis, genom att följa de fem metoderna som beskrivs ovan kan du få värdefulla insikter om effektiviteten av dina digitala marknadsföringskampanjer. Glöm inte att använda dessa insikter för att fatta datadrivna beslut och för att kontinuerligt optimera dina kampanjer över tid. Med rätt analys kan du ta dina digitala marknadsföringskampanjer till nästa nivå och uppnå de resultat du letar efter.


Informind

Nu finns det ett analysverktyg som är framtaget för företag som vill kunna ta smartare marknadsföringsbeslut. Verktyget heter Informind och automatiserar analysen av marknadsföringsinsatser, LAC med mera.


Kontakta oss på Informind för en demo av vår plattform!

Comments


bottom of page