top of page
  • Skribentens bildMarcus Andersson

De 5 vanligaste misstagen företag gör med sin digitala marknadsföringsdata (och hur du undviker dem)

I dagens datadrivna värld är det viktigare än någonsin att fatta beslut baserade på data från din digitala marknadsföring. Men att ha tillgång till data är bara första steget. Många företag begår avgörande misstag som hindrar dem från att verkligen dra nytta av sin data. Detta är något vi på Informind stöter på dagligen. 


Låt oss dyka in i de vanligaste fallgroparna och hur du kan undvika dem.


1. Att stirra sig blind på ej relevanta mätvärde. 

Visst, det är kul att se höga siffror på sidvisningar eller följare. Men dessa mätvärden säger sällan något om hur effektiv din marknadsföring faktiskt är. Anledningen till varför de används är för att det är lätta att ta ut denna data. Fokusera istället på datapunkter som är direkt kopplade till dina affärsmål, leads, konverteringar, försäljning och optimerande mätvärden såsom konverteringsfrekvens och avkastning på investering (ROI).


2. Att ignorera kvalitativa data

Siffror är viktiga, men de berättar inte hela historien. Kvalitativa data, såsom kundfeedback och sociala medier-sentiment, ger värdefulla insikter om hur din målgrupp uppfattar ditt varumärke och dina kampanjer. Genom att kombinera kvantitativa och kvalitativa data får du en mer komplett bild av din marknadsföringsperformance.


3. Att inte anpassa strategin baserat på insikter

Datainsamling är meningslös om du inte använder den för att förbättra din strategi. Analysera regelbundet dina data för att identifiera trender, mönster och områden som behöver förbättras. Var inte rädd för att experimentera och testa nya idéer baserat på dina insikter. De 5 vanligaste misstagen företag gör med sin digitala marknadsföringsdata


4. Att inte ha en tydlig ide om datainsamling

Utan en tydlig datainsamlingsstrategi är det lätt att drunkna i ett hav av information. Börja med att definiera dina mål och vilka frågor du vill besvara med dina data. Skapa sedan en plan för hur du ska samla in, analysera och använda data för att nå dina mål. Tänk på att du med din data ska kunna ja på någon av följande frågor: Kan du fatta ett konkret beslut baserat på den data du tagit fram? Kan du optimera en aktivitet baserat på den data du tagit fram? Kommer denna datapunk hjälpa min chef/kollega att utvärdera resultatet av marknadsföringsinsatsen?


5. Att inte investera i rätt verktyg

Det finns en uppsjö av verktyg tillgängliga för att samla in och analysera digital marknadsföringsdata. Men alla verktyg är inte skapade lika. Välj verktyg som passar dina specifika behov och budget, och se till att du har rätt kompetens för att använda dem effektivt. Informind är ett utmärkt exempel på ett verktyg som kan hjälpa dig att få ut mer värde av din data.


Sammanfattning

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du säkerställa att du får ut mesta möjliga av din digitala marknadsföringsdata. Kom ihåg att data är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut, optimera dina kampanjer och uppnå dina affärsmål.

Vill du lära dig mer om hur du kan använda data för att förbättra din digitala marknadsföring? Kontakta oss på Informind idag!

Comments


bottom of page