top of page
  • Skribentens bildPhilip Otter

Så får du fler affärer med webbanalys!

Webbanalys är en process som involverar insamling, rapportering och analys av data som genereras av användarna när de besöker en webbplats. Målet är att förstå hur användarna interagerar med sajten för att kunna förbättra den. 


Riktigt bra webbanalys ger er möjlighet att öka försäljningen. 


Genom att analysera webbplatsdata kan man få insikt i användarbeteenden och identifiera områden som kan förbättras, som potentiella flaskhalsar eller bristfälligt innehåll.


Webbanalys är avgörande för att förstå användarna och förbättra webbplatsen, vilket i många fall kan leda till ökad försäljning eller uppfyllande av andra mål.


Det finns två huvudsakliga typer av webbanalys: on-site och off-site. On-site-analys fokuserar på användarbeteende på själva webbplatsen, medan off-site-analys tar hänsyn till externa faktorer som konkurrenter och data från sociala medier och sökmotorer.


Genom att använda webbanalysverktyg som Google Analytics 4, Matomo och andra specialiserade verktyg så som Informind, Funnel.io och Supermetrics kan man spåra olika interaktioner, såsom trafik, sidvisningar, klick, avvisningsfrekevens och konverteringar med mera.


Dessa verktyg genererar rapporter och visualiseringar för att underlätta analysen av data. Något som vi på Informind vet sparar massor av tid för marknadsförare. 


Det är viktigt att notera att webbanalys har sina begränsningar. Till exempel kan enskilda besökare endast spåras om de har kommit till webbplatsen och om kakor används för att identifiera unika webbläsare. 


Att förstå och tolka webbanalysdata är avgörande för att fatta informerade beslut och genomföra förbättringar på webbplatsen. Genom att identifiera relevanta KPI:er och analysera data noggrant kan man optimera användarupplevelsen och uppnå önskade resultat.Webbanalys: Kombinera GA4 med andra analysverktyg för att få en full överblick


Även om webbanalys är en viktig del av digital analys, inklusive sociala medier och SEO, är det nödvändigt att komplettera med data från andra källor för att få en komplett bild av användarupplevelsen och beteenden online.


Det är därför vi har byggt Informind som samlar data från alla era kanaler både organiskt och betalt samt kombinerar denna data med GA4 data för att ge marknadsavdelningen full översikt.

Vi har även skapat en ROI-kalkylator som gör det möjligt för marknad att få benkoll på vilka marknadsföringsinsatser som skapar affärer och inte. Fördelar med Webbanalys

Fördelarna med webbanalys ger dig möjligheten att få insikter om webbplatsens användning och hur användarna interagerar med hemsidan och ert innehåll och om de konverterar. 


Om du kombinerar webbanalys med verktyg som tex Informind får du en väldigt bra förståelse för vilka marknadsföringsinsatser som fungerar och inte. Du kommer tack vare detta kunna ta marknadsavdelningen från en kostnadspost till en intäktsgenerator.  


Sammanfattningsvis är webbanalys en super viktig komponent för att förstå och förbättra webbplatser och den digitala marknadsföringen. 

Om du skulle vilja spana in en demo av Informind får du gärna skicka in en förfrågan här: Boka Demo 

Commentaires


bottom of page